
Als je gaat scheiden heeft dat gevolgen voor het pensioen. Er zijn twee vormen van pensioen waarover afspraken gemaakt dienen te worden: het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen (voorheen het nabestaandenpensioen). De pensioenen worden aan tafel besproken en ik zorg dat de pensioenfondsen op de hoogte worden gesteld van jullie afspraken.
- Verdelen ouderdomspensioen
- Bijzonder partnerpensioen
- Conversie
- Voorwaarden
Verdelen ouderdomspensioen
In de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) is geregeld dat het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd, bij helfte wordt verdeeld tussen beide partners ongeacht men getrouwd is op basis van huwelijkse voorwaarden, gemeenschap van goederen of dat men een geregisteerd partnerschap is aangegaan. Dit wordt verevening genoemd.
Bijzonder partnerpensioen
In de Pensioenwet is daarnaast bepaald dat er bij scheiding voor de ex-partner een recht ontstaat op bijzonder partnerpensioen. Dit bijzonder partnerpensioen ontstaat alleen als er sprake is van een partnerpensioen op opbouwbasis en wordt niet alleen toegekend aan gehuwde en geregistreerde partners, maar ook aan samenwonende partners. Het bijzonder partnerpensioen is niet beperkt tot het partnerpensioen dat is opgebouwd tijdens de huwelijkse periode, maar betreft het volledige partnerpensioen dat is opgebouwd tot aan de scheidingsdatum (dus ook over de voorhuwelijkse periode).
Conversie
Beide ex-partners kunnen ervoor kiezen om af te zien van verdeling van het pensioen door afwijkende afspraken te maken zoals het kiezen voor conversie (splitsen van het pensioen), in een andere verhouding verdelen van het pensioen of het verrekenen van het pensioen. Als de gemaakte afspraken binnen twee jaar na de scheiding aan de pensioenuitvoerder worden gemeld via een speciaal formulier (Mededeling van scheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen) dan zal de pensioenuitvoerder te zijner tijd zorgen voor de betaling van een deel van het pensioen van de deelnemer aan de ex-partner.
Voorwaarden
Het ouderdomspensioen wordt niet altijd verdeeld. In de wet staat een ondergrens voor uitbetaling door de pensioenuitvoerder. Het bedrag dat de pensioenuitvoerder zou moeten betalen aan de ex-partner die niet zelf het pensioen heeft opgebouwd, moet op het moment van scheiding meer zijn dan € 1189,78 bruto per jaar (bedrag per 1 januari 2023). Een klein ouderdomspensioen wordt dus niet verdeeld.
Heb je vragen of wil je meer informatie?