
Wanneer je gezamenlijk tot afspraken bent gekomen, worden deze schriftelijk vastgelegd in het zogeheten convenant en ondertekend door beide partners. Denk daarbij aan afspraken over de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen.
- Wat is een echtscheidingsconvenant?
- Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?
- Is een echtscheidingsconvenant verplicht?
- Zelf een echtscheidingsconvenant maken?
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen jou en jouw ex-partner. In het echtscheidingsconvenant komen alle afspraken te staan die jij en jouw ex-partner over de echtscheiding hebben gemaakt. n de regeling worden alle afspraken opgenomen die te maken hebben met de echtscheiding. Het maakt daarbij niet uit of er sprake is van een echtscheiding op huwelijkse voorwaarden of een echtscheiding in gemeenschap van goederen.
Wat staat er in een echtscheidingsconvenant?
Peildatum
Ten eerste wordt er een peildatum vastgesteld. Dat is een datum waarop de omvang en de waarde van het vermogen wordt vastgesteld.
Partneralimentatie
Alimentatie is een bijdrage in kosten van levensonderhoud. Er zijn twee verschillende soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Kinderalimentatie, ofwel afspraken maken omtrent de kosten van kinderen, is een plicht. Partneralimentatie is een recht en van dat recht kun je afzien. We komen hier verderop in dit boekje uitgebreid op terug.
De woning
Indien er een huurhuis is, zal er afgesproken moeten worden wie in de woning mag blijven wonen en wie dus het huurhuis overneemt. Dit zal worden opgenomen in het convenant.
Indien er sprake is van een koopwoning dan zullen er afspraken gemaakt moeten worden wat er met de woning gebeurt:
– Wordt deze verkocht?
– Wordt deze overgenomen door één van de partijen?
– Blijft deze nog een periode gezamenlijk bezit?
Dit alles moet natuurlijk goed omschreven worden in het convenant (zie verder hoofdstuk Woning).
Overig gemeenschappelijk vermogen
Naast de woning kunnen er nog andere gemeenschappelijk vermogensbestanddelen zijn, zoals spaargelden, lijfrentepolissen, beleggingen, auto’s, de inboedel en overige vorderingen.
Wat gebeurt er met deze zaken? Worden ze verdeeld, opgeheven, verkocht?
De antwoorden op deze vragen moeten worden omschreven in het convenant met daarbij eventueel wat er verrekend moet worden met elkaar.
Pensioen
Volgens de wet is er bij echtscheiding een recht op de helft van elkaars ouderdomspensioen dat je tijdens het huwelijk of partnerschap opbouwt. Ook is er recht op het opgebouwde bijzonder partnerpensioen ofwel (bijzonder) nabestaandenpensioen. Het betreft een regelend recht, wat betekent dat je er ook andere afspraken over kunt maken. Echter de afspraken moeten te allen tijde opgenomen worden in het convenant zowel indien je de wet volgt of afwijkt
Is een echtscheidingsconvenant verplicht?
In de sommige gevallen is een echtscheidingsconvenant niet verplicht. De enige uitzondering wanneer een echtscheidingsconvenant bindend is, is als je gezamenlijk de scheiding indient én je geen kinderen hebt samen. Dan is een convenant één van de verplichte documenten die je moet indienen bij de rechtbank. Hebben jullie samen wél kinderen en besluiten jullie een echtscheidingsconvenant op te stellen? Dan moeten jullie daarnaast een ouderschapsplan maken.
Is een echtscheidingsconvenant rechtsgeldig?
Wanneer jullie het echtscheidingsconvenant door een advocaat laten indienen bij de rechtbank (en de rechter keurt het goed) is het scheidingsconvenant rechtsgeldig. In officiële termen krijgt jullie scheidingsconvenant een ‘executoriale titel’.
Zelf een echtscheidingsconvenant maken?
Je kunt zelf een convenant opstellen. Er zijn natuurlijk voorbeelden terug te vinden op internet; houd er echter rekening mee dat je bij een scheiding met vele wetgevingen te maken hebt: niet alleen het familierecht, maar zeker ook fiscaalrecht. Het is daarom ook verstandig om een deskundige in te schakelen die je daarbij kan helpen.
Heb je vragen of wil je meer informatie?