Kinderen

Scheiden met kinderen

Het belang van een goed ouderschapsplan

Uit elkaar gaan is heftig, zeker als er kinderen zijn. De relatie tussen partners komt tot een einde, maar jullie blijven wel de ouders. Scheiden is voor kinderen heel ingrijpend. Je kunt echter wel de impact ervan verkleinen door de juiste beslissingen te nemen. En daarbij het belang van het kind niet uit het oog te verliezen.  

Ga je uit elkaar, en zijn de kinderen jonger dan 18 jaar? Dan ben je verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dat is een uitgebreid plan, waarin alles wat te maken heeft met de zorg voor de kinderen wordt vastgelegd.

Wat staat er o.a. in een ouderschapsplan?  

  • Wel of geen co-ouderschap 
  • Wanneer is het kind bij wie en hoe gaat dat in vakanties
  • Wat zijn afspraken over kinderalimentatie
  • Hoe zit het met praktische zaken als sporten, wegbrengen/ophalen, schoolkeuze, feestdagen, etc. 
  • Hoe en hoe vaak is er contact over de kinderen en hoe wordt informatie uitgewisseld
  • Bij welke (belangrijke) beslissingen willen beide ouders worden betrokken

Ik help met het opstellen van dit plan. Samen nemen we daar ruim de tijd voor. Deze gesprekken zijn niet altijd makkelijk, maar met mijn kennis en ervaring zorg ik ervoor dat we tot een goed uitgewerkt plan komen. Een stevige basis, voor nu én de toekomst. Natuurlijk kunnen op termijn de omstandigheden veranderen, waardoor het ouderschapsplan niet meer past bij jullie/ jullie kind(eren). Is het ouderschapsplan eerder onder mijn begeleiding opgesteld? Dan breng ik geen extra kosten voor aanpassingen in rekening.

Papa en mama gaan uit elkaar

Wanneer en hoe vertel je de kinderen dat jullie gaan scheiden? Dat is natuurlijk in iedere situatie anders, maar ik geef graag wat algemene tips:

  • Maak elkaar geen verwijten in het bijzijn van de kinderen. Dat is lastig in een situatie vol spanning, boosheid en verdriet, maar wel enorm belangrijk. Kinderen zijn loyaal aan beide ouders. Zorg dat ze niet in een spagaat terechtkomen. 
  • Vergeet niet dat je kind geen volwassene is, ze zijn geen gelijkwaardige partij. Vertel dus geen details over de aanleiding, maar vertel wel – in voor hen begrijpelijke taal – wat er aan de hand is. 
  • Maak duidelijk dat de scheiding jullie beslissing is en niets te maken heeft met het kind. Soms denken kinderen dat het hun schuld is dat ouders uit elkaar gaan.  
  • Kinderen tot een jaar of zeven hebben nog weinig besef van tijd. Vertel ze om die reden niet te vroeg dat jullie gaan scheiden. Zeker niet als er in hun dagelijkse wereld nog weinig concreet verandert. Weten ze dat jullie gaan scheiden, maar verandert de situatie thuis voorlopig niet, dan kan erover praten heel verwarrend zijn. Het is dus verstandig om te wachten tot het moment dat er concrete veranderingen staan te gebeuren.
  • Bij kinderen ouder dan zeven jaar werkt openheid en eerlijkheid vaak het beste. Ze voelen meestal wel dat er iets speelt. Juist als het uit elkaar gaan niet benoemd wordt, en ouders zwijgen over de scheiding, dan kan dat leiden tot onzekerheid.

Professionele begeleiding bij het opstellen van een ouderschapsplan?

Ik sta voor jullie klaar. Bel 06 10 90 56 33