
Scheiden met respect voor elkaar.
Een mediator bij scheiding is, in mijn geval, een zeer ervaren professionele bemiddelaar die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Als mediator ben ik neutraal en zorg ervoor dat jullie beiden gelijkwaardig worden begeleid bij alle communicatie en het maken van goede afspraken voor jullie toekomst.
- Waarom een mediator inschakelen bij een scheiding?
- Voordelen van een mediator bij scheiding?
- Wat doet een mediator bij scheiding?
- Hoe ziet het scheidingstraject eruit?
Waarom een mediator inschakelen bij een scheiding?
Een mediator zorgt voor een soepele communicatie tussen jou en je partner. De mediator informeert je over alle juridische, fiscale, financiële én emotionele zaken waar je tijdens de scheiding over na moet denken. Een mediator scheiding inschakelen is daarom met name interessant wanneer je liever niks over het hoofd wil zien en in harmonie het huwelijk of geregistreerd partnerschap wil ontbinden.
Een mediator is met name van belang als je:
- samen kinderen hebt
- er een woning is, zowel huur als koop
- met respect voor elkaar uit elkaar wilt gaan
- alles netjes volgens de wet en fiscale mogelijkheden wilt verdelen
- allebei wilt medewerken
- het beste wilt voor je kinderen
- later samen in één ruimte kunt zijn met je kleinkinderen
- gemoedsrust wilt na de scheiding.
Voordelen van een mediator bij scheiding:
- de sfeer is informeel en toegankelijk, ook als het over juridische en fiscale zaken gaat
- de scheiding is binnen redelijke termijn afgerond
- de omgeving is vertrouwelijk, de mediator heeft geheimhoudingsplicht
- bijna 12 jaar ervaring
- de kosten zijn veel lager
- de slagingskans is 95 %
- jullie hebben allebei invloed op de uitkomst, er is ruimte om compromissen te sluiten
Wat doet een mediator bij scheiding:
Een mediator ondersteunt alle aspecten van de scheiding en begeleidt jullie bij het maken van goede afspraken in oa het ouderschapsplan en convenant. Hierbij gaat het over zorgverdeling van de kinderen, kinderkosten, kinderalimentatie, partneralimentatie, de woning, pensioen, vermogen enz
Hoe ziet het scheidingstraject eruit?
- Kennismakingsgesprek
In dit eerste gesprek wil ik graag weten wie jullie zijn en wat de situatie is. Vervolgens vertel ik kort wie ik ben, wat mijn meerwaarde is en hoe een begeleidingstraject eruit kan zien. Daarbij houd ik rekening met de omstandigheden en wensen. Natuurlijk is er ook alle ruimte voor het stellen van vragen die jullie hebben. Dit gesprek (45 à 60 minuten) is kosteloos. Is er vertrouwen in mijn begeleiding, dan maak ik een offerte voor het hele traject. Na akkoord starten we de mediation.
- Intakegesprek
In dit gesprek maken we een inventarisatie van alle zaken die van belang zijn om de scheiding goed te kunnen regelen. Is er bijvoorbeeld veel onrust over de woning? Dan heeft dat prioriteit voor de volgende bijeenkomst. Tijdens het intakegesprek leg ik ook het nodige uit over de financiële aspecten van jullie scheiding. Denk aan de mogelijkheden qua pensioen, hypotheek en eventuele toeslagen. Ook hebben we het – als dat van toepassing is – over (kinder)alimentatie.
- De woning
De ervaring leert dat er bijna altijd veel onzekerheid en onduidelijkheid is over de (huur)woning. Wie gaat waar wonen? Kan een van beiden in de huidige woning blijven? Hoe zit het met de eventuele hypotheek, de restschuld, of juist overwaarde?
Gaat het om een koopwoning, dan kan ik vrijblijvend een hypotheekadviseur vragen om aan te schuiven. Deze kan tot in details de mogelijkheden op een rij te zetten.
- Ouderschapsplan
Voor kinderen onder de 18 jaar is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Een plan waarin alle afspraken komen te staan over de zorg voor de kinderen. Vooraf krijgen jullie een concept ouderschapsplan via de mail. Dit kun je alleen of samen vooraf doornemen en voorbereiden. Tijdens de bijeenkomst zullen we de inhoud uitgebreid bespreken. Het doel is te komen tot een plan dat voldoet aan de gezamenlijke wensen en beide ouders én de kinderen recht doet.
- Alimentatie
Ik maak een eerste berekening volgens de Tremanormen (normen en richtlijnen die door de rechtbank worden gebruikt om alimentatie te berekenen). Maar natuurlijk moet de alimentatie financieel haalbaar zijn en goed voelen voor beide ex-partners.
- Financiën en pensioen
We zetten de cijfers op een rij en brengen het complete nieuwe financiële landschap in kaart. Wat kost de scheiding? Wat zijn de fiscale en financiële gevolgen voor dit jaar en de volgende jaren? Hoe ziet de nieuwe lastenverdeling eruit? Wat gebeurt er met de eventuele winst uit verkoop van jullie huis? We kijken ook naar de pensioenen. Wat willen jullie daarmee? Verevenen(verdeling), conversie, niet verdelen, afkopen, gedeeltelijk verrekenen? Misschien zijn de afspraken over de verdeling van het opgebouwde pensioen opgenomen in de huwelijkse voorwaarden. Afspraken over financiën en het pensioen nemen we op in het echtscheidingsconvenant.
- Bespreken concept convenant
Alle gemaakte afspraken worden vastgelegd in het convenant. Ik neem het concept met jullie door, zodat alles duidelijk is. Na de bespreking mail ik het convenant, zodat jullie het in alle rust kunnen doornemen en eventuele vragen of opmerkingen noteren.
- Tekenen van de documenten
Zijn jullie akkoord met de inhoud van het convenant? Dan gaan we over tot ondertekening. Daar voeg ik de laatste officiële stukken aan toe, waarna alles wordt opgestuurd naar de advocaat
- Juridische afwikkeling
De laatste stap in het echtscheidingsproces is de formele juridische afwikkeling van de scheiding (rechtbankprocedure). Jullie scheidingsverzoek wordt door de advocaat bij de rechtbank ingediend. Ik werk hiervoor samen met een advocatenkantoor. Zij dienen het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank en geven juridisch advies tijdens het scheidingstraject.
Na vier tot vijf weken volgt de beschikking en is de scheiding uitgesproken. Jullie ontvangen de beschikking per post, met daarbij een akte van berusting. Deze akte moet door beiden worden ondertekend en teruggestuurd naar de advocaat. Met deze akte van berusting zal de advocaat de scheiding laten inschrijven bij de registers van de burgerlijke stand. Daarna ontvangen jullie een brief van met de officiële scheidingsdatum.
Heb je vragen of wil je meer informatie?