
Als ouders uit elkaar gaan en er zijn minderjarige kinderen, zijn zij wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Een ouderschapsplan regelt afspraken over de verzorging en de opvoeding hun kinderen. Dat geldt voor (nog) gehuwden en geregistreerde ouders, maar ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. Wat moet in ieder geval worden opgenomen in het ouderschapsplan?
- Ouderschapsplan opstellen
- Wat staat er in een ouderschapsplan?
- Mag een kind kiezen waar hij/zij gaat wonen?
- Zorgregeling
- Omgangsregeling
Ouderschapsplan opstellen
Het ouderschapsplan maakt onderdeel uit van het verzoek tot echtscheiding en regelt de verplichting voor de verzorgende ouder om de ontwikkeling van de band met de andere ouder te bevorderen. Sinds 1 maart 2009 is het ouderschapsplan verplicht bij een scheiding. De rechter beoordeelt het ouderschapsplan inhoudelijk bij het indienen van het echtscheidingsconvenant. Kinderen hebben het recht hun beide ouders te blijven zien na een scheiding.
Niet alleen gehuwden/geregistreerde partners zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen; ook samenwonende ouders met gezamenlijk gezag zijn wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen wanneer zij uit elkaar gaan.
Wat staat er in een ouderschapsplan?
Een ouderschapsplan bevat afspraken over:
- de verdeling van de dagelijkse zorg;
- het hoofdverblijf van het kind;
- communicatie en overleg;
- de verdeling van de kosten voor de kinderen;
- praktische afspraken over: spullen, verjaardagen, vakanties;
- alles wat verder van belang is.
Je kunt een ouderschapsplan zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Je zou bij wijze van spreken tot aan het merk tandpasta kunnen beschrijven hoe je de kinderen gezamenlijk apart groot gaat brengen.
Mag een kind kiezen waar hij/zij gaat wonen?
Een veelgehoorde uitspraak van kinderen én ouders die berust op een zeer hardnekkig misverstand. De uitspraak wordt vaak gedaan in het kader van de vraag bij welke ouder het kind zijn of haar hoofdverblijf zal hebben of hoe vaak ze bij de andere ouder zullen verblijven in het kader van de omgangsregeling.
De misvatting dat een kind mag kiezen heeft vaak grote gevolgen voor de verhouding tussen de ouders en heeft veelal tot gevolg dat het kind het gevoel krijgt dat het moet kiezen tussen beide ouders. Kiezen voor de een is kiezen tegen de ander.
Tijdens de echtscheidingsprocedure wordt in het ouderschapsplan opgenomen bij wie het kind na de scheiding gaat wonen en hoe de zorgregeling eruit ziet. Het komt regelmatig voor dat het kind op een gegeven moment, om verschillende redenen, aangeeft dat het bij de andere ouder wil gaan wonen, en dat het dat zelf wel bepaalt!
Maar mag een kind dat 12 jaar is ook daadwerkelijk zelf kiezen en beslissingen nemen? Het antwoord is: NEE!
Zorgregeling
Bij een scheiding worden de afspraken over de zorg voor de kinderen vastgelegd in een ouderschapsplan. Hoe je de zorg en opvoeding concreet verdeelt, beschrijf je in een zorgregeling, die dus een onderdeel vormt van dit ouderschapsplan. Je spreek alleen van een zorgregeling wanneer er sprake is van gezamenlijk gezag.
Zorgregeling co-ouderschap
Het begrip co-ouderschap is in de praktijk ontstaan en komt niet in de wet voor. Je spreekt van een co-ouderschap als ouders die gescheiden leven, de zorg voor hun kind(eren) min of meer gelijk verdelen. Dat hoeft niet per se 50/50 te zijn. Iedereen vult het co-ouderschap op zijn eigen manier in. Ook de kosten voor de kinderen deel je samen. Co-ouderschap staat voor collega-ouders zijn. Dat betekent afstemmen en overleg met elkaar om het ouderschap in te vullen.
Omgangsregeling
Het kan voorkomen dat één ouder gezag over de kinderen heeft, bijvoorbeeld wanneer de ouders het gezag over de kinderen nooit hebben geregeld tijdens hun relatie en niet met elkaar getrouwd zijn. Maar als niet beide ouders het gezag hebben, kunnen zij natuurlijk wel een omgangsregeling voor de kinderen met elkaar afspreken wanneer ze uit elkaar gaan.
Je mag eigenlijk alleen van de omgangsregeling spreken wanneer ouders géén gezamenlijk gezag hebben, echter in de volksmond wordt de term omgangsregeling en zorgregeling nogal eens door elkaar gebruikt.
Heb je vragen of wil je meer informatie?