
Ouders hebben een onderhoudsplicht voor de kinderen tot in eerste instantie de 18-jarige leeftijd. Ouders dienen naar rato van draagkracht bij te dragen aan de kosten van opvoeding en levensonderhoud van de kinderen; vaak wordt er een alimentatie afgesproken.
- Wat is kinderalimentatie?
- Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?
- Tot welke leeftijd moet ik kinderalimentatie betalen?
- Hoe wordt kinderalimentatie berekend?
- Herberekening kinderalimentatie
Wat is kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is de verplichting om na de scheiding als ouder financieel voor je kind(eren) te blijven zorgen. Je bent verplicht om naar draagkracht mee te betalen aan de kosten van de opvoeding en verzorging van je kind.
Hoeveel kinderalimentatie moet ik betalen?
De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de draagkracht van degene die moet gaan betalen aan de ene kant, en de behoefte van het kind aan de andere kant. Hoe hoog het bedrag is hangt ook af van hoe goed jullie het financieel hadden tijdens je huwelijk. Bij het bepalen van de hoogte van het bedrag voor kinderalimentatie kan je er van uit gaan dat je kind de normale dingen moet kunnen blijven doen, die het gewend was toen jullie nog getrouwd waren.
Tot welke leeftijd moet ik kinderalimentatie betalen?
Vanaf 18 jaar zijn kinderen meerderjarig. Wanneer de (jong)meerderjarige niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien, wordt de financiële verantwoordelijkheid van de ouders met een aantal jaren verlengd. Een meerderjarig kind heeft het recht om de kinderalimentatie zelf te ontvangen.
Ouders zijn verplicht bij te dragen in de kosten van levensonderhoud en studie. Deze verlengde onderhoudsplicht loopt in principe door tot de 21-jarige leeftijd. Is een kind ‘behoeftig’ door bijvoorbeeld een handicap, dan blijft de onderhoudsplicht bestaan.
Voor kinderen jonger dan achttien jaar kun je als (ex-)partners samen afspreken hoeveel ieder aan de kosten van de kinderen gaat betalen. Bij het maken van de afspraken omtrent de kinderen is het handig om met een aantal punten rekening te houden: de kosten van de kinderen, wat de hoogte is van het gezinsinkomen na de scheiding, de draagkracht van beide ouders (denk aan twee huishoudens na de scheiding), de zorgverdeling van de kinderen en de fiscale invloeden zoals de toeslagen. Wanneer ouders tot afspraken zijn gekomen worden deze vastgelegd in het ouderschapsplan en/of convenant.
Hoe wordt kinderalimentatie berekend?
Voor het berekenen van de kinderalimentatie is de Tremanorm ontwikkeld. Allereerst wordt de hoogte van de kinderkosten bepaald aan de hand van het totale netto inkomen van jullie samen. Daarna de draagkracht en de verdeling. De 3 stappen:
1 Behoefte bepalen
Eerst bepalen we wat de behoefte is van de kinderen aan kinderalimentatie. We gebruiken hiervoor de kinderalimentatie tabellen, opgesteld door het Nibud. Daarbij geen we uit van de inkomens zoals die waren vlak voor de scheiding.
2 Draagkracht bepalen
De draagkracht wordt bepaald middels een formule in een softwareomgeving. Deze bepaalt welk bedrag degene die alimentatie moet betalen, kan missen. Dit is de draagkracht. Er wordt ook rekening gehouden met de draagkracht van degene die de kinderen verzorgt.
3 Vergelijken en definitief bedrag bepalen
Tot slot vergelijken we de draagkracht en de behoefte aan alimentatie met elkaar. We verdelen de behoefte naar rato van de draagkracht van beide partners. Het alimentatiebedrag wordt jaarlijks aangepast. De zorgverdeling weegt ook mee in het vaststellen van de alimentatie.
Bij co-ouderschap wordt vaak een gemeenschappelijke kinderrekening geopend. Hiervan worden vervolgens de door de ouders vast te stellen vaste lasten betaald (zoals kleding, sport, school, etc.). De ouders bepalen hoeveel ze storten op de rekening, eventueel aangevuld met kinderbijslag. De kosten van eten, drinken en persoonlijke verzorging worden verrekend en komen ten laste van de ouder waar de kinderen op dat moment verblijven. Soms is het noodzakelijk dat de ouder met de meeste draagkracht ook bijdraagt in de kosten van het dagelijks onderhoud van de kinderen van de andere ouder, omdat het inkomen van de andere ouder niet toereikend is om alle kosten van het dagelijks onderhoud alleen te dragen.
Herberekening kinderalimentatie
Omdat de lonen jaarlijks wijzigen is het wettelijk geregeld dat ook de alimentatiebedragen worden gewijzigd: de wettelijke indexering (in 2023 is dit 3,4 %).
De alimentatie voor kinderen wordt verplicht geïndexeerd, ook als het salaris niet is gestegen of zelfs minder is geworden.
Naast de jaarlijkse indexering kan het alimentatiebedrag ook worden aangepast, wanneer er sprake is van gewijzigde omstandigheden. Dit kan op financieel vlak zijn maar ook persoonlijk vlak (bijvoorbeeld opnieuw samenwonen, meerderjarig worden van inwonende kinderen, hoger of lager inkomen van een van de twee).
Heb je vragen of wil je meer informatie?