Partneralimentatie bij mediation

Partneralimentatie is in principe voor iedereen verplicht. Je betaalt het als je ex-partner na de echtscheiding onvoldoende inkomsten heeft om in haar (of zijn) levensonderhoud te voorzien. Daarbij wordt rekening gehouden met jullie levensstandaard ten tijde van het huwelijk. Het is niet zo dat er altijd partneralimentatie wordt afgesproken, als jullie beiden werken en ongeveer een gelijk inkomen hebben zal er geen behoefte zijn aan alimentatie, maar als 1 van jullie altijd heeft gewerkt en de ander heeft thuis voor de kinderen gezorgd zal er wel behoefte zijn aan alimentatie.

Maar als degene die in eerste instantie behoefte had aan alimentatie gaat samenwonen met een ander vervalt het recht op de alimentatie. Dat is dus per situatie afhankelijk.

 

Partneralimentatie, hoe wordt dat vastgesteld?

Bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie staan twee begrippen centraal: de behoefte van degene die de alimentatie gaat ontvangen en de draagkracht van degene die de alimentatie moet gaan betalen.

Er wordt eerst gekeken naar de behoefte van de alimentatieontvanger.

Wat zou de alimentatieontvanger in de ideale situatie aan alimentatie moeten ontvangen om in zijn of haar levensonderhoud te voorzien rekening houdend met de levensstijl tijdens het huwelijk? Daarna wordt er gekeken naar de draagkracht van de alimentatiebetaler. Wat kan hij/zij in feite betalen?

Hoe gaat partneralimentatie bij mediation?

Bij echtscheiding mediation wordt een berekening gemaakt voor de partneralimentatie met een speciaal programma om de behoefte en de draagkracht te berekenen.

In mijn praktijk kiezen mensen er vaak voor om de alimentatie samen in onderling overleg vast te stellen. Ik help jullie dan om alle kosten die jullie na scheiding hebben in kaart te brengen. Zoals de huur, hypotheek, boodschappen e.d. Dit doen we aan de hand van een vastelasten overzicht. Zo zien jullie precies wat er na eventuele kinderalimentatie overblijft aan ruimte voor partneralimentatie. Dit geeft vaak meer inzicht dan de standaard berekeningen. En weten jullie allebei precies waar jullie aan toe zijn na scheiding.

  Stel hier uw vraag

  heermevrouw  Dirk-Jan van den Berg
  MfN familie Register Mediator
  Tel: 06-10905633
  blank