Woning

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Dirk-Jan van den Berg

blank

Wij krijgen regelmatig de vraag of het niet beter is om eerst de woning te verkopen en pas daarna de scheiding te regelen. Dat is helemaal niet nodig. In het echtscheidingsconvenant kan je de situatie opnemen zoals die exact is.

 • Eerst scheiden of eerst huis verkopen?
 • Eerst scheiden met behulp van een scheidingsdeskundige
 • Waarom eerst scheiden?
 • Quick hypotheek scan
 • Huis verkopen bij scheiding

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Als mensen bij me komen voor een kennismakingsgesprek, dan krijgen ik regelmatig de vraag: ‘moeten we eerst gaan scheiden of eerst het huis verkopen?’ Een hele herkenbare vraag. Mijn antwoord begint dan altijd met een tegenvraag: ‘willen jullie het huis verkopen of moet je het huis verkopen?’ Soms willen mensen het huis niet verkopen, maar denken zij dat ze het huis alleen niet kunnen betalen. Ontdek hieronder de opties.

Eerst scheiden met behulp van een scheidingsdeskundige

Als jullie hebben besloten om te gaan scheiden, dan kun je daarmee starten. Het is namelijk geen enkel probleem als je eenmaal gescheiden bent en samen nog een huis in eigendom hebt. Wel is het verstandig om goede afspraken te maken voor de periode dat jullie nog samen eigenaar zijn van het koophuis. Het is daarom aan te raden om een ervaren scheidingsbemiddelaar in te schakelen voor advies bij een scheiding.

Maak over de volgende zaken afspraken:

 • Wie mag er gebruik maken van het huis? Of blijven jullie hier samen in wonen?
 • Hoe worden de lasten verdeeld tot de woning is verkocht of één van jullie de woning heeft overgenomen?
 • Wat wordt er afgesproken over (noodzakelijk) onderhoud van het huis voor de periode dat jullie nog gezamenlijk eigenaar zijn?
 • Hoeveel tijd krijgt één van jullie om te regelen dat hij/zij het huis kan overnemen?
 • Als de bovengenoemde punten niet mogelijk zijn, moet er nagedacht worden over de datum van de verkoop van het koophuis.

Al deze afspraken zullen vervolgens vastgelegd worden in een echtscheidingsconvenant.

Waarom eerst scheiden?

Als je een andere woning wil gaan aankopen of je wilt in aanmerking komen voor een huurwoning dan wordt er altijd gevraagd naar een getekend echtscheidingsconvenant. In een echtscheidingsconvenant staan de afspraken over jullie huidige woning. Een hypotheekverstrekker zal in veel gevallen niet eerder een hypotheek willen geven als de scheiding nog niet helemaal rond is. Daarnaast moet het huis zijn verkocht (het huis hoeft nog niet geleverd te zijn aan de kopers) of het huis moet zijn overgenomen door de ex-partner. Wil de ex-partner het huis overnemen, dan moet je dus eerst scheiden. Dit is een belangrijke reden om eerst te scheiden en niet eerst het huis te verkopen.

Bij het regelen van een scheiding krijgen jullie niet alleen te maken met de vraag: ‘eerst scheiden of eerst huis verkopen?’ Er zijn veel meer aspecten waarover je na moet denken. Wij kunnen jullie hierbij helpen! Zo kunnen wij jullie als scheidingsbemiddelaar naast een complete scheiding ook helpen aan passend hypotheekadvies en de hypotheek verder voor jullie regelen. Wij hebben in de afgelopen 11 jaar een selectie gemaakt met 4 hypotheekadviseurs die gespecialiseerd zijn in hypotheken bij echtscheidingen. Zij kunnen nagenoeg bij alle hypotheekverstrekkers een hypotheek regelen.

Quick hypotheek scan

Wil één van jullie graag het huis overnemen, maar weet je niet of dit kan? Dan kunnen wij jullie snel verder helpen! We verwijzen je graag door naar een geselecteerde hypotheek adviseur. Hierdoor bepalen ze of er de mogelijkheid bestaat dat één van jullie het huis financieel kan overnemen.

Huis verkopen bij scheiding

Als jullie besloten hebben om het huis te verkopen, dan kun je dit feitelijk direct doen. Laat dit traject in ieder geval samen lopen met jouw scheidingstraject. Ook in dat geval is het goed om samen goede afspraken te maken.

Je zal dan afspraken moeten maken over:

 • Bij welke makelaar zetten we het huis te koop?
 • Gaan we het huis zelf verkopen?
 • Wat moet er nog gebeuren aan het huis om de woning in de verkoop te zetten?
 • Welke prijs willen jullie graag ontvangen voor het huis?
 • Wanneer wil je het huis opleveren aan de kopers?

In het echtscheidingsconvenant, ofwel scheidingsconvenant, zullen wij alle afspraken die jullie maken over de verkoop van jullie woning, juridisch en fiscaal goed vast leggen. Dit geeft in ieder geval duidelijkheid tot het moment dat jullie koopwoning notarieel wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar.

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Kom in contact met ons en wij helpen je graag verder

  Stel hier uw vraag

  heermevrouw  Meer artikelen over “”

  blank

  Mediator scheiding

  Een mediator bij scheiding is, in mijn geval, een zeer ervaren professionele bemiddelaar die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Als mediator ben ik neutraal en zorg ervoor dat jullie beiden gelijkwaardig worden begeleid bij alle communicatie en het maken van goede afspraken voor jullie toekomst.

  blank

  Kinderbehartiger

  De Kindbehartiger geeft kinderen een stem in scheidingssituaties. Het is een professional die tijdens de scheiding naast kinderen staat, hun gevoelens en behoeften verwoordt, hen informatie geeft en jullie als ouders advies geeft over wat in het belang is van jullie kind.

  blank

  Partneralimentatie bij scheiding

  Na de echtscheiding houden de verplichtingen van het huwelijk niet op voor wat betreft de plicht om financieel voor elkaar te zorgen. Het gaat hier dan om partneralimentatie. Dit is een financiële uitkering in de kosten van levensonderhoud die na een echtscheiding door de meest draagkrachtige partner aan de minst draagkrachtige ex-partner verstrekt wordt.

  blank

  Gratis scheiden

  Blijven jullie bij elkaar omdat je de scheiding omdat je de scheiding niet kunt betalen? Of wil je scheiden maar heb je geen eigen inkomen? Dan is gratis scheiden een oplossing.

  blank

  Echtscheidingsconvenant

  Wanneer je gezamenlijk tot afspraken bent gekomen, worden deze schriftelijk vastgelegd in het zogeheten convenant en ondertekend door beide partners. Denk daarbij aan afspraken over de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen.

  blank

  Pensioen na scheiding

  Als je gaat scheiden heeft dat gevolgen voor het pensioen. Er zijn twee vormen van pensioen waarover afspraken gemaakt dienen te worden: het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen (voorheen het nabestaandenpensioen). De pensioenen worden aan tafel besproken en ik zorg dat de pensioenfondsen op de hoogte worden gesteld van jullie afspraken.

  blank

  Ouderschapsplan

  Als ouders uit elkaar gaan en er zijn minderjarige kinderen, zijn zij wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Een ouderschapsplan regelt afspraken over de verzorging en de opvoeding hun kinderen. Dat geldt voor (nog) gehuwden en geregistreerde ouders, maar ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. Wat moet in ieder geval worden opgenomen in het ouderschapsplan?

  blank

  Kinderalimentatie

  Ouders hebben een onderhoudsplicht voor de kinderen tot in eerste instantie de 18-jarige leeftijd. Ouders dienen naar rato van draagkracht bij te dragen aan de kosten van opvoeding en levensonderhoud van de kinderen; vaak wordt er een alimentatie afgesproken.

  blank

  Hoe vertel je het de kinderen

  Hoe vertel ik het de kinderen?
  De eerste stap in het begeleiden van de kinderen is het vertellen aan de kinderen dat hun ouders gaan scheiden. Maar hoe doe je dat? Er zijn zaken waarmee je als ouder rekening kunt houden.

  blank

  Hoe vertel je het je partner

  De scheidingsmelding is de mededeling van de ene partner aan de andere dat hij of zij wil scheiden.

  De scheidingsmelding is een niet te onderschatten fase in het proces van de scheiding (dit kan lang duren). Het gaat misschien iets te ver om te stellen dat met de scheidingsmelding het proces valt of staat, maar een ‘goede’ scheidingsmelding kan het vervolg wel aanzienlijk verlichten.

  blank

  Co-ouderschap / gezamenlijk ouderschap

  Een veel gehoorde term: Co-Ouderschap maar wat is co-ouderschap eigenlijk?
  Co-ouderschap betekent dat ouders die niet meer bij elkaar zijn, wel samen voor de kinderen zorgen.
  In de praktijk is co-ouderschap een ouderschaps-regeling waarbij ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen.

  blank

  Birdnesting, een vorm van co-ouderschap

  Birdnesting is een situatie waarbij de kinderen in een huis blijven wonen en de ouders wisselen van woonplek. Vaak wordt dit gedaan bij een co-ouderschap. De kinderen blijven in ‘hun’ huis. De kinderen ervaren dit ook zo; papa en mama komen in hun huis voor hen zorgen. Als bij de vogels; de ouders komen de kinderen om en om verzorgen.

  blank

  Zorgtoeslag

  Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de premie van de zorgverzekering.

  blank

  Huurtoeslag

  Huurtoeslag

  blank

  Kindgebonden budget

  Kindgebonden budget, een waardevolle bijdrage in de kinderkosten