Kinderbehartiger

Kinderbehartiger

Dirk-Jan van den Berg

blank

De Kindbehartiger geeft kinderen een stem in scheidingssituaties. Het is een professional die tijdens de scheiding naast kinderen staat, hun gevoelens en behoeften verwoordt, hen informatie geeft en jullie als ouders advies geeft over wat in het belang is van jullie kind.

  • Wanneer is een kinderbehartiger nodig?
  • De waarde van de kinderbehartiger voor ouders en kinderen?
  • Wanneer schakel je een kinderbehartiger in?
  • Waaruit bestaat de ondersteuning van de kinderbehartiger?

Wanneer is een kinderbehartiger nodig?

Jij gaat scheiden van je partner en wilt alles goed regelen, maar jullie kind heeft een andere positie. Jullie kind kan niet scheiden van een ouder en blijft als het ware 50% de ene ouder en 50% de andere ouder. Hij of zij blijft met jullie allebei verbonden en moet daar een weg in zien te vinden.

Kinderen voelen zich vaak schuldig of verantwoordelijk voor de scheiding. Ze kunnen op hun tenen gaan lopen, of zich juist in hun schulp terugtrekken.

Waarschijnlijk heb je als ouder in deze situatie veel aan je hoofd en is het moeilijk om met volledige aandacht bij jullie kind te zijn en hem of haar te begeleiden, terwijl je dat wel zou willen.

De Kindbehartiger kan je daarbij helpen. We werken samen met Karin Klein https://focus2be.nl/Welkom/

De waarde van de kinderbehartiger voor ouders en kinderen?

HERKEN JE DIT?

  • Je zit midden in een scheiding of bent gescheiden en vraagt je af hoe je op een kindvriendelijke manier de stem van jullie kind bij de scheiding kunt betrekken.
  • Je wilt graag een regeling die in het belang is van het kind, maar ook oog heeft voor alle andere belangen.
  • Je ziet dat jullie kind wordt verscheurd door een loyaliteitsconflict, schuldgevoel of ervaart te moeten kiezen tussen jou of je ex-partner. Dat doet pijn. Je wilt jullie kind graag helpen, maar weet niet hoe.
  • Je overziet het even niet meer. Je wilt voor jullie kind graag harmonieus contact met je ex-partner, maar er is spanning en gedoe waar jullie kind onder leidt; hoe graag je dat ook wilt voorkomen.
  • Je wilt jullie kind echt kind laten zijn, maar weet niet hoe je dat in deze situatie het beste kunt doen.

HOE ZOU HET ZIJN ALS…?

– er een onafhankelijke partij was die de stem van jullie kind kon vertolken?

– een soort ‘kinderfluisteraar’ precies kon aanvoelen waar jullie kind mee worstelt en wat zijn of haar behoeften en wensen in deze situatie zijn?

– en die deze stem kon vertalen naar een praktisch advies dat jullie als ouders helpt om een afspraken vorm te geven die in het belang is van jullie kind?

– iemand daardoor overzicht en rust brengt in de scheidingssituatie?

– iemand de taal spreekt van alle betrokken partijen; van kinderen, ouders, maar ook van juristen of zorgverleners, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken?

– je er vertrouwen in kon hebben dat jij en je ex-partner handelen in het belang van jullie kind?

EN JULLIE KIND

– zich vrij tussen jou en je ex-partner kan bewegen, zonder te bemiddelen of partij te kiezen?

– ondanks de verdrietige situatie gewoon kind kan blijven?

– een stem krijgt in het proces van de scheiding zonder er verantwoordelijk voor te zijn?

DAT IS MOGELIJK

De Kindbehartiger geeft jullie kind een stem in scheidingssituaties en bekijkt hoe de beleving van jullie kind past binnen de context waarin het zich begeeft.

Wanneer schakel je een kinderbehartiger in?

  • Wanneer net is besloten om uit elkaar te gaan en je hierbij ondersteuning nodig hebt. Of als de boodschap nog verteld moet worden aan de kinderen.
  • Wanneer jij en je ex-partner al een tijdje uit elkaar zijn, maar er zich (opnieuw) knelpunten voordoen.
  • Bijvoorbeeld omdat de zorg/omgangsregeling toch niet goed werkt.
  • Je merkt dat jullie kinderen niet lekker in hun vel zitten.
  • Of omdat je wordt belemmerd door je eigen emoties, en daardoor slecht contact onderhoudt met je ex-partner. Terwijl je graag in harmonie voor de kinderen wilt zorgen.
  • Wanneer je een juridische procedure wilt starten waarin de stem van kinderen ook een plek verdient.
  • Wanneer het contact met een ouder, die door de scheiding uit beeld is geraakt, opgebouwd moet worden.
  • Wanneer er andere juridische vraagstukken zijn rondom de kinderen bij een scheiding en je advies nodig hebt.

Waaruit bestaat de ondersteuning van de kinderbehartiger?

We willen allemaal dat kinderen ongeschonden uit een scheiding komen. De ondersteuning van de Kindbehartiger is gebaseerd op:

  1. Onafhankelijk advies. De Kinderbehartiger is een professional die onafhankelijk analyseert wat de werkelijke behoeften en wensen van jullie kind zijn en die vertaalt naar een praktisch advies dat jullie helpt om tot afspraken te komen die perspectief geven op een harmonieuze toekomst.
  2. Het luchten van hun hart. Maar dat niet alleen. De Kindbehartiger is een veilige plek waar kinderen hun hart kunnen luchten, zonder bang te zijn dat ze één van hun ouders tekortdoen of laten vallen. Een plek waar ze zich gehoord voelen.
  3. Eerlijke informatie: De Kindbehartiger is iemand die kinderen (en ouders) eerlijke informatie geeft. Die een scheidingsproces uitlegt aan kinderen op een manier die ouders soms nog niet kunnen of anders doen doordat de situatie beladen voor hen is.
    Kinderen zijn de spanning, geheimen en stiltes vaak zat en hebben behoefte aan eerlijkheid. Ze willen weten ze waar ze aan toe zijn. Dat geeft rust.
  4. Tips voor ouders. De Kindbehartiger is er ook voor ouders. Met inzicht en tools leer je hoe je op een prettige manier met elkaar en je kind communiceert.

Daarnaast leren wij je hoe je op een effectieve manier omgaat met je emoties in het bijzijn van de kinderen, zodat de kinderen er niet mee belast worden. Tot slot geven we tools over praktische zaken, de verdeling van de dagelijkse zorg en de opvoeding van de kinderen na een scheiding.

Heb je vragen of wil je meer informatie?

Kom in contact met ons en wij helpen je graag verder

    Stel hier uw vraag

    heermevrouw



    Meer artikelen over “”

    blank

    Mediator scheiding

    Een mediator bij scheiding is, in mijn geval, een zeer ervaren professionele bemiddelaar die gespecialiseerd is in echtscheidingen. Als mediator ben ik neutraal en zorg ervoor dat jullie beiden gelijkwaardig worden begeleid bij alle communicatie en het maken van goede afspraken voor jullie toekomst.

    blank

    Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

    Wij krijgen regelmatig de vraag of het niet beter is om eerst de woning te verkopen en pas daarna de scheiding te regelen. Dat is helemaal niet nodig. In het echtscheidingsconvenant kan je de situatie opnemen zoals die exact is.

    blank

    Partneralimentatie bij scheiding

    Na de echtscheiding houden de verplichtingen van het huwelijk niet op voor wat betreft de plicht om financieel voor elkaar te zorgen. Het gaat hier dan om partneralimentatie. Dit is een financiële uitkering in de kosten van levensonderhoud die na een echtscheiding door de meest draagkrachtige partner aan de minst draagkrachtige ex-partner verstrekt wordt.

    blank

    Gratis scheiden

    Blijven jullie bij elkaar omdat je de scheiding omdat je de scheiding niet kunt betalen? Of wil je scheiden maar heb je geen eigen inkomen? Dan is gratis scheiden een oplossing.

    blank

    Echtscheidingsconvenant

    Wanneer je gezamenlijk tot afspraken bent gekomen, worden deze schriftelijk vastgelegd in het zogeheten convenant en ondertekend door beide partners. Denk daarbij aan afspraken over de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen.

    blank

    Pensioen na scheiding

    Als je gaat scheiden heeft dat gevolgen voor het pensioen. Er zijn twee vormen van pensioen waarover afspraken gemaakt dienen te worden: het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen (voorheen het nabestaandenpensioen). De pensioenen worden aan tafel besproken en ik zorg dat de pensioenfondsen op de hoogte worden gesteld van jullie afspraken.

    blank

    Ouderschapsplan

    Als ouders uit elkaar gaan en er zijn minderjarige kinderen, zijn zij wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Een ouderschapsplan regelt afspraken over de verzorging en de opvoeding hun kinderen. Dat geldt voor (nog) gehuwden en geregistreerde ouders, maar ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. Wat moet in ieder geval worden opgenomen in het ouderschapsplan?

    blank

    Kinderalimentatie

    Ouders hebben een onderhoudsplicht voor de kinderen tot in eerste instantie de 18-jarige leeftijd. Ouders dienen naar rato van draagkracht bij te dragen aan de kosten van opvoeding en levensonderhoud van de kinderen; vaak wordt er een alimentatie afgesproken.

    blank

    Hoe vertel je het de kinderen

    Hoe vertel ik het de kinderen?
    De eerste stap in het begeleiden van de kinderen is het vertellen aan de kinderen dat hun ouders gaan scheiden. Maar hoe doe je dat? Er zijn zaken waarmee je als ouder rekening kunt houden.

    blank

    Hoe vertel je het je partner

    De scheidingsmelding is de mededeling van de ene partner aan de andere dat hij of zij wil scheiden.

    De scheidingsmelding is een niet te onderschatten fase in het proces van de scheiding (dit kan lang duren). Het gaat misschien iets te ver om te stellen dat met de scheidingsmelding het proces valt of staat, maar een ‘goede’ scheidingsmelding kan het vervolg wel aanzienlijk verlichten.

    blank

    Co-ouderschap / gezamenlijk ouderschap

    Een veel gehoorde term: Co-Ouderschap maar wat is co-ouderschap eigenlijk?
    Co-ouderschap betekent dat ouders die niet meer bij elkaar zijn, wel samen voor de kinderen zorgen.
    In de praktijk is co-ouderschap een ouderschaps-regeling waarbij ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen.

    blank

    Birdnesting, een vorm van co-ouderschap

    Birdnesting is een situatie waarbij de kinderen in een huis blijven wonen en de ouders wisselen van woonplek. Vaak wordt dit gedaan bij een co-ouderschap. De kinderen blijven in ‘hun’ huis. De kinderen ervaren dit ook zo; papa en mama komen in hun huis voor hen zorgen. Als bij de vogels; de ouders komen de kinderen om en om verzorgen.

    blank

    Zorgtoeslag

    Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de premie van de zorgverzekering.

    blank

    Huurtoeslag

    Huurtoeslag

    blank

    Kindgebonden budget

    Kindgebonden budget, een waardevolle bijdrage in de kinderkosten