Blog

  • Toon Alles
  • Alimentatie
  • Co-ouderschap
  • Convenant
  • Financieel
  • Hoe vertel ik het
  • Kinderbehartiger
  • Kinderen
  • Mediation
  • Ouderschapsplan
  • Pensioen
  • Toeslagen
  • Woning
blank

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Wij krijgen regelmatig de vraag of het niet beter is om eerst de woning te verkopen en pas daarna de scheiding te regelen. Dat is helemaal niet nodig. In het echtscheidingsconvenant kan je de situatie opnemen zoals die exact is.

Kinderbehartiger

De Kindbehartiger geeft kinderen een stem in scheidingssituaties. Het is een professional die tijdens de scheiding naast kinderen staat, hun gevoelens en behoeften verwoordt, hen informatie geeft en jullie als ouders advies geeft over wat in het belang is van jullie kind.

blank

Partneralimentatie bij scheiding

Na de echtscheiding houden de verplichtingen van het huwelijk niet op voor wat betreft de plicht om financieel voor elkaar te zorgen. Het gaat hier dan om partneralimentatie. Dit is een financiële uitkering in de kosten van levensonderhoud die na een echtscheiding door de meest draagkrachtige partner aan de minst draagkrachtige ex-partner verstrekt wordt.

blank

Gratis scheiden

Blijven jullie bij elkaar omdat je de scheiding omdat je de scheiding niet kunt betalen? Of wil je scheiden maar heb je geen eigen inkomen? Dan is gratis scheiden een oplossing.

blank

Echtscheidingsconvenant

Wanneer je gezamenlijk tot afspraken bent gekomen, worden deze schriftelijk vastgelegd in het zogeheten convenant en ondertekend door beide partners. Denk daarbij aan afspraken over de alimentatie, de boedelverdeling, de woning en het pensioen.

blank

Pensioen na scheiding

Als je gaat scheiden heeft dat gevolgen voor het pensioen. Er zijn twee vormen van pensioen waarover afspraken gemaakt dienen te worden: het ouderdomspensioen en het bijzonder partnerpensioen (voorheen het nabestaandenpensioen). De pensioenen worden aan tafel besproken en ik zorg dat de pensioenfondsen op de hoogte worden gesteld van jullie afspraken.

blank

Ouderschapsplan

Als ouders uit elkaar gaan en er zijn minderjarige kinderen, zijn zij wettelijk verplicht een ouderschapsplan te maken. Een ouderschapsplan regelt afspraken over de verzorging en de opvoeding hun kinderen. Dat geldt voor (nog) gehuwden en geregistreerde ouders, maar ook voor samenwonende ouders met gezamenlijk gezag. Wat moet in ieder geval worden opgenomen in het ouderschapsplan?

blank

Kinderalimentatie

Ouders hebben een onderhoudsplicht voor de kinderen tot in eerste instantie de 18-jarige leeftijd. Ouders dienen naar rato van draagkracht bij te dragen aan de kosten van opvoeding en levensonderhoud van de kinderen; vaak wordt er een alimentatie afgesproken.

blank

Hoe vertel je het de kinderen

Hoe vertel ik het de kinderen?
De eerste stap in het begeleiden van de kinderen is het vertellen aan de kinderen dat hun ouders gaan scheiden. Maar hoe doe je dat? Er zijn zaken waarmee je als ouder rekening kunt houden.

blank

Hoe vertel je het je partner

De scheidingsmelding is de mededeling van de ene partner aan de andere dat hij of zij wil scheiden.

De scheidingsmelding is een niet te onderschatten fase in het proces van de scheiding (dit kan lang duren). Het gaat misschien iets te ver om te stellen dat met de scheidingsmelding het proces valt of staat, maar een ‘goede’ scheidingsmelding kan het vervolg wel aanzienlijk verlichten.

blank

Co-ouderschap / gezamenlijk ouderschap

Een veel gehoorde term: Co-Ouderschap maar wat is co-ouderschap eigenlijk?
Co-ouderschap betekent dat ouders die niet meer bij elkaar zijn, wel samen voor de kinderen zorgen.
In de praktijk is co-ouderschap een ouderschaps-regeling waarbij ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen.

blank

Birdnesting, een vorm van co-ouderschap

Birdnesting is een situatie waarbij de kinderen in een huis blijven wonen en de ouders wisselen van woonplek. Vaak wordt dit gedaan bij een co-ouderschap. De kinderen blijven in ‘hun’ huis. De kinderen ervaren dit ook zo; papa en mama komen in hun huis voor hen zorgen. Als bij de vogels; de ouders komen de kinderen om en om verzorgen.

blank

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid voor de premie van de zorgverzekering.

blank

Huurtoeslag

Huurtoeslag

blank

Kindgebonden budget

Kindgebonden budget, een waardevolle bijdrage in de kinderkosten

blank

Wanneer ben je een toeslagpartner

Wanneer ben je een toeslagpartner?

blank

Kinderopvang toeslag

Wat is Kinderopvangtoeslag? Kinderopvangtoeslag is een tegemoetkoming voor ouders in de kosten van de kinderopvang. Je kunt kinderopvangtoeslag krijgen als jij en je eventuele toeslagpartner aan een aantal voorwaarden voldoen.

blank

Scheiden – de eerste stap naar een nieuwe toekomst

Mediation Kinderen Woning Financien Stappenplan Contact Extra Afspraak maken Scheiden – de eerste stap naar een nieuwe toekomst Je hebt besloten dat je relatie over is en wilt gaan scheiden. Dan komt het moment dat je daarvoor de eerste stap moet gaan zetten. Tijdens onze eerste afspraak met stellen die hun scheiding willen regelen heb…
blank

Index alimentatie 2023

Mediation Kinderen Woning Financien Stappenplan Contact Extra Afspraak maken Index en alimentatie 2023 I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.