
De eerste stap in het begeleiden van de kinderen is het vertellen aan de kinderen dat hun ouders gaan scheiden. Maar hoe doe je dat? Er zijn zaken waarmee je als ouder rekening kunt houden.
- Kies een goed moment en plek
- Vertel het samen
- Wat vertel je de kinderen?
- De mogelijke reacties van je kinderen
- Wanneer vertel je het de kinderen dat jullie uit elkaar gaan?
- Wanneer informeer de familie en vrienden?
Kies een goed moment en plek
Het is belangrijk dat het gesprek plaatsvindt op een plek waar kinderen zich prettig voelen. Kies een juist moment uit, (dus niet voor het slapen gaan), zorg dat alle kinderen aanwezig zijn en neem de tijd, zorg dat er voldoende tijd is na het gesprek om vragen te stellen, ook al is dat uren na het gesprek.
Vertel het samen
De kinderen ervaren dan meteen dat je – ondanks dat je als partners uit elkaar gaat – als ouders nog wel gezamenlijk beslissingen kunt nemen en dingen samen kunt doen. Dat is een belangrijk signaal naar je kinderen.
Overleg met elkaar wie wat zal zeggen. Dan verras je elkaar niet tijdens het gesprek en voorkom je mogelijke spanningen. Realiseer je bij de voorbereiding dat de kinderen en hun reactie in dit gesprek centraal staan. Het gaat even niet om jou.
Wat vertel je de kinderen?
Vertel dat je samen hebt besloten uit elkaar te gaan en geef aan dat het niet de schuld van de kinderen is. Leg uit dat scheiden iets is wat grote mensen doen en dat kinderen daar geen invloed op hebben en dat zij niet de oorzaak zijn van de scheiding.
Geef aan dat je allebei heel veel van hen houdt en zult blijven houden. Dat de liefde voor je kinderen nooit over gaat. Geef aan dat zij niet hoeven te kiezen voor de ene of de andere ouder.
Vertel de kinderen wat de gevolgen op korte termijn zijn: waar gaan ze wonen, of blijven zij in hetzelfde huis, waar gaan de ouders wonen en hoe vaak zullen zij iedere ouder zien, verandert er veel in de huidige situatie, kunnen ze op dezelfde school blijven?
Praat niet negatief over de andere ouder. Laat de kinderen niet kiezen tussen beide ouders. De kinderen kunnen daardoor in een loyaliteitsconflict komen.
Informeer tenslotte wat de kinderen ervan vinden en reageer begrijpend, ook als kinderen boos op je worden, geef aan dat dat gevoel goed of terecht is en geef aan dat je open staat om er meer over te praten. Blijf rustig en steun je kinderen op dit moment, hoe moeilijk het wellicht ook voor jezelf is.
Vertel niet elk je eigen verhaal over de oorzaak van de scheiding, ook niet na het gezamenlijke gesprek met je kinderen. Het is belangrijk dat je je kinderen niet in de scheiding betrekt. Probeer als het echt niet anders kan in algemene termen uit te leggen waarom jullie gaan scheiden, zonder te vertellen hoe jij of je partner daar ieder over denkt.
De mogelijke reacties van je kinderen
Kinderen kunnen op veel verschillende manieren reageren op de mededeling om uit elkaar te gaan. Sommige kinderen gaan huilen, andere kinderen zijn stil en zeggen niets meer en weer anderen zijn geschokt, boos of gaan schreeuwen.
Wat de reactie van je kind ook is, accepteer zijn of haar emoties. Reageer dus op de emotie, wordt niet boos op de kinderen, maar geef aan dat je het kind begrijpt.
Maar geef ook aan dat het normaal is om verdrietig of boos te zijn. Dit hoort bij de boodschap die zij te verwerken krijgen
Kinderen kunnen ook vragen naar de reden van de scheiding. Meestal heeft het niet veel zin het waarom uit te leggen. Je kunt je kind daar beter niet in betrekken. Leg in algemene termen uit waarom je gaat scheiden, bijvoorbeeld: “papa en mama zijn niet meer verliefd op elkaar en gaan daarom apart wonen, maar we houden allebei nog wel heel veel van jullie”. Overigens komen vragen van de kinderen vaak pas een aantal dagen na het eerste gesprek.
Wanneer vertel je het de kinderen dat jullie uit elkaar gaan?
Wanneer het duidelijk is dat je gaat gaan scheiden, laat de kinderen dan niet te lang in het ongewisse… of tot je de hele scheiding hebt afgerond. Kinderen hebben vaak meer in de gaten dan je denkt. Zij pikken kleine signalen op.
Wanneer informeer je de familie, vrienden en ouders van vriendjes of vriendinnetjes?
Wanneer je de kinderen hebt verteld over de scheiding, informeer dan ook de school, de familie, vrienden en ouders van (beste) vriendjes of vriendinnetjes. De kinderen hoeven niet met een geheim rond te lopen en kunnen ook bij andere vertrouwde personen met hun verhaal terecht. Vertel het nooit eerder aan de buitenwereld dan aan de kinderen. Niets is zo erg als dat kinderen het onbedoeld van een ‘derde’ al eerder te horen krijgen dan van hun ouders!
Heb je vragen of wil je meer informatie?