Woning

Uit elkaar. En de woning dan?

Snel duidelijkheid, dat is het streven

Jullie huren of bezitten samen een woning. Nu jullie uit elkaar gaan, moet besloten worden wat daarmee gebeurt. Een behoorlijk ingrijpend proces, het was immers ooit het thuis van jullie beiden. Nu moet in ieder geval een van beide partijen op zoek naar andere woonruimte. Of misschien wel allebei. Hoe dan ook, we streven ernaar om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de woonruimte. Dat geeft rust in een toch al hectische en emotionele periode. Samen bekijken we de verschillende mogelijkheden.

Alle Cliënten vinden een woning binnen 3 – 6 maanden. 

 

Wat gebeurt er met de koopwoning bij een scheiding?

Laten we eerst kijken naar de voorwaarden.

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan heeft ieder recht op de helft van de waarde van de woning. Let op: dit kan overwaarde, maar ook onderwaarde zijn. Met andere woorden; is de woning minder waard dan een eventuele hypotheek, dan moeten de schulden ook worden verdeeld (zoals dat ook bij andere schulden geldt). 

Ben je op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan gaan we na wat er is afgesproken over de woning. Welk bezit is wel of niet gemeenschappelijk? Is de woning van een van beide partners, dan heeft deze ook recht op de overwaarde ten gevolge van gunstige marktontwikkeling. Is de waardestijging te danken aan gezamenlijke investeringen – bijvoorbeeld een verbouwing – dan moet de overwaarde verdeeld worden. Deze waardestijging valt dan namelijk onder het vermogen dat jullie tijdens het huwelijk samen hebben opgebouwd. En dat vermogen moet bij een scheiding verdeeld worden.

Uitkopen of verkopen

Het is natuurlijk mogelijk dat een van beiden in het huis wil blijven wonen. Dan moet het wel haalbaar zijn om alleen de hypotheek op te brengen. Daar komt nog bij dat de vertrekkende partner recht heeft op de helft van de overwaarde. Is het geld er niet of verdien je niet genoeg om de hypotheek rond te kunnen krijgen? Dan moet het huis worden verkocht. Alleen zo kunnen de waarde, de winst en de schulden eerlijk worden verdeeld.

 

En hoe zit dat met een huurwoning?

Neem allereerst contact op met de verhuurder. Wat er bij het vertrek van een bewoner precies mag en kan, dus of een van beiden in de woning kan blijven, dat verschilt namelijk per verhuurder/huurcontract.

Beide namen staan op het huurcontract

Staat het huurcontract op beider naam en willen jullie niet in de woning blijven of komen jullie niet in aanmerking als solo-huurder?  Dan moeten jullie allebei de huur schriftelijk opzeggen.

Een van de namen staat op het huurcontract

In dat geval kan het contract ongewijzigd doorlopen als dat de partij is die in de woning wil blijven wonen. Wil degene die niet op het contract staat de woning gaan huren? Dit moet je formeel aanvragen bij de verhuurder. Zij kunnen bijvoorbeeld inkomenseisen stellen. Je hebt voor deze aanpassing dus altijd toestemming nodig van de verhuurder. Er zal dan ook een nieuw huurcontract voor de ‘nieuwe’ huurder worden opgesteld.

Regel mede-huurderschap

Door mede-huurderschap te regelen voorkom je problemen bij het uit elkaar gaan. Je kunt de verhuurder vragen om beide bewoners als huurder/medehuurder te accepteren. Wanneer kom je hiervoor in aanmerking? Als:

    • Partners minstens twee jaar samenwonen
    • Samen de huishouding voeren en dat naar alle waarschijnlijkheid ook blijven doen
    • Je als mede-huurder de huur ook alleen kunt betalen

Als het mede-huurderschap is geregeld, dan zijn beide huurders verantwoordelijk voor het op tijd betalen van de huur, het onderhoud en kleine reparaties. Bovendien hebben nu beide bewoners recht op huurbescherming, waardoor je niet zomaar uit de woning kunt worden gezet. 

Gaan jullie uit elkaar? Wil je professionele begeleiding bij het regelen van alles wat daarbij komt kijken? Neem contact op, ik help jullie graag met helder advies en een stapsgewijze aanpak.